Creatief met rouw

Troost door verbinding

Rouw is een normale emotionele reactie wanneer je iemand verliest om wie je veel geeft. Je wereld staat op zijn kop, je wordt overspoeld door emoties, … Je moet je leven opnieuw vorm geven zonder diegene die jij zo graag ziet. Dat is allesbehalve evident. Net daarom is het belangrijk dit rouwproces tijd en aandacht te geven.

Wat dan helpt, is zoeken naar een manier om je terug meer verbonden te voelen met diegene die je verloren bent. Samen met vrienden herinneringen ophalen, het succesrecept van je overleden oma klaarmaken, de rozen van je overleden vader verder verzorgen in de tuin, een wandeling in het park waar jullie samen kwamen, …
Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wat belangrijk is, is dat je je dichterbij je vriend, oma, vader, … voelt als je daarmee bezig bent. Dat je voelt dat de herinneringen blijvend zijn, dat de liefde er nog steeds is, dat je je met hen verbonden voelt. En dat helpt… dergelijke kleine momenten kunnen een grote troost bieden.

Verbinding via creativiteit

Wanneer je iemand verloren bent, is het soms gemakkelijker om troost en verbinding te vinden door creatief bezig te zijn. Er zijn vele voorbeelden:
– Er zijn prachtige songs ontstaan na een tragische gebeurtenis vb. ‘Tears in Heaven’ van Eric Clapton, ‘Wat nog komen zou’ van Bart Peeters, ‘Dat ik je mis’ van Maaike Ouboter, …
– Hetzelfde geldt voor boeken vb. ‘Paula’ van Isabel Allende.

Maar ok, toegegeven, dat is misschien niet iedereen gegeven. Maar het kan ook eenvoudiger en even deugddoend:
– Je kan een collage maken van foto’s en uitspraken die typerend zijn.
– Je kan een ring of ander juweel (laten) maken als herinnering aan wie je bent verloren.
– Je kan een deken of kussen maken uit kleding van wie je bent verloren. Zo kan je hem of haar nog eens dichtbij voelen.
– …

Te weinig inspiratie?
Gun jezelf bewust tijd om even stil te staan bij wie je bent verloren via een workshop bij Rouwkompas/KoesterCreaties!


Wij bij Rouwkompas organiseren geregeld een creatieve workshop waarbij we ruimte geven aan jouw verhaal.

Wie ben jij verloren en wat heeft die persoon van waardevols toegevoegd aan jouw leven? Via de workshop brengen we jouw dierbare gevoelsmatig terug dichterbij. Ja, er vloeien soms tranen in de workshop. En dat is helemaal ok. Verdriet is immers de prijs die we betalen omdat we iemand graag zien. Als je van elkaar gescheiden wordt, dat doet dat hartverscheurend veel pijn.

Met jouw verliesverhaal gaan we creatief aan slag. Via deze workshop gun je jezelf bewust tijd om even stil te staan bij wie je bent verloren.
Daarnaast kan het soms ook deugd doen te horen dat anderen met dezelfde issues worstelen. Dat is dan ook de grote meerwaarde van deze workshop in kleine groep. Je krijgt erkenning voor je verlies van de andere deelnemers en waarschijnlijk herkennen jullie ook de moeilijkheden waar je doorheen moet. Dat schept een band en kan opluchten. Nee, jij bent niet gek en nee, het is niet raar om wie je zo graag zag nog steeds intens te missen.

Tenslotte hopen we ook stiekem dat je nadien kracht, verbinding en troost vindt telkens je naar je creatie kijkt en terugdenkt aan het proces dat je aflegde toen je hieraan bezig was.

Interesse om samen aan de slag te gaan?

Neem een kijkje op www.koestercreaties.be/workshops. Dat is mijn creatief luik. Op mijn website van KoesterCreaties vind je een overzicht van de geplande workshops en kan je je inschrijven.

Thema-workshops ‘creatief met rouw

Voorjaar 2022: We gaan aan de slag met vinyl en etspasta en personaliseren lichtjes.

Lantaarntje met gedicht
Geurkaars Marie met babyvoetjes
Theelichtjes Moeke en Geert

Najaar 2021: thema Kerst: Op 28 november en 12 december 2021 gaan we aan de slag in de hoop de confronterende eindejaarsperiode een klein beetje te verlichten.