Creatief met rouw

Troost door verbinding

Rouw is een normale emotionele reactie wanneer je iemand verliest om wie je veel geeft. Je moet je leven opnieuw vorm geven zonder diegene die je zo graag ziet. Dat vraagt inspanningen. Daarom is het belangrijk dit rouwproces tijd en aandacht te geven.

Samen herinneringen ophalen, het succesrecept van je overleden oma klaarmaken, de rozen van je overleden vader verder verzorgen in de tuin, een wandeling in het park waar jullie samen kwamen, … Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wat belangrijk is, is dat jij je op dat ogenblik weer verbonden voelt met diegene die er niet is.

Verbinding via creativiteit

Wanneer je iemand verloren hebt, is het soms gemakkelijker om troost en verbinding te vinden door creatief bezig te zijn. Er zijn vele voorbeelden:
– Er zijn prachtige songs ontstaan na een tragische gebeurtenis vb. ‘Tears in Heaven’ van Eric Clapton, ‘Wat nog komen zou’ van Bart Peeters, ‘Dat ik je mis’ van Maaike Ouboter, …
– Hetzelfde geldt voor boeken vb. Paula van Isabel Allende

Maar ok, toegegeven, dat is misschien niet iedereen gegeven. Maar het kan ook eenvoudiger en even deugddoend:
– Je kan een collage maken van foto’s en uitspraken die typerend zijn
– Je kan een ring of ander juweel (laten) maken als herinnering aan wie je bent verloren
– Je kan een deken of kussen maken uit kleding van wie je bent verloren. Zo kan je hem of haar nog eens dichtbij voelen
– …

Te weinig inspiratie?
Gun jezelf bewust tijd om even stil te staan bij wie je bent verloren via een workshop bij Rouwkompas!


Wij bij Rouwkompas organiseren nu en dan een creatieve workshop in een bepaald thema waarbij we ruimte geven aan jouw verhaal. Wie ben jij verloren en wat heeft die persoon van waardevols toegevoegd aan jouw leven? Het is zinvol dit onder woorden te brengen, zo creƫer je terug verbondenheid.

Hiermee gaan we creatief aan slag. Via deze workshop gun je jezelf bewust tijd om even stil te staan bij wie je bent verloren.
Daarnaast kan het soms ook deugd doen te horen dat anderen met dezelfde issues worstelen. Dat is dan ook de grote meerwaarde van deze workshop in kleine groep. Je krijgt erkenning voor je verlies van de andere deelnemers en waarschijnlijk herkennen jullie ook de moeilijkheden waar je doorheen moet. Dat schept een band en kan opluchten. Nee, jij bent niet gek en nee, het is niet raar om wie je zo graag zag nog steeds intens te missen.

Tenslotte hopen we ook stiekem dat je nadien kracht, verbinding en troost vindt telkens je naar je creatie kijkt en terugdenkt aan het proces dat je aflegde toen je hieraan bezig was.

Interesse om samen aan de slag te gaan?

Like onze facebookpagina! Daar worden alle workshops zeker gepost en ben jij de eerste die het hoort!
Zelf een suggestie? Stuur gerust een berichtje!

Thema-workshops ‘creatief met rouw

Voorjaar 2022: We gaan aan de slag met vinyl en etspasta en personaliseren lichtjes.

Lantaartje met gedicht
Geurkaars Marie met babyvoetjes
Theelichtjes Moeke en Geert

Najaar 2021: thema Kerst: Op 28 november en 12 december 2021 gaan we aan de slag in de hoop de confronterende eindejaarsperiode een klein beetje te verlichten.